Gulvbehandling

Gulvbehandling karakteriseres også efterbehandling eller overfladebehandling af trægulve. Den bruges til at bevare en ny renoveret gulvflade, samt give det et smukt og nyt udseende. Vi er fagmand i gulvbehandling og kan finde den rette løsning til dig og dit gulv. Kontakt os for en snak om dine plankegulve eller parket og muligheder.

Hvilken behandling skal vi give dit gulv?

Du kan vælge blandt lud, lak, olie eller voks som overflade til dit nye eller nyslebne gulv? Se her, hvilke ulemper og fordele der er ved de forskellige metoder, og forstå, hvordan vi gør. I fald du i samarbejde med fagmanden vælger overflade kan man tage hensyn til følgende:

  • Udseende og patina
  • Slidstyrke
  • Støvsugning og gulvvask
  • Pasning og pleje

De mest benyttede typer overfladebehandling er lud, olie, lak eller voks. Disse fås enten som klare eller hvide. Hvid lud, hvid lak og hvid sæbe er eftertragtede behandlinger.

Hvorfor skal vi efterbehandle trægulve?

Et ubehandlet gulv kan lynhurtigt blive grimt af væske, snavs og slid. En behandling beskytter trægulvet mod disse ting, gør det nemmere at holde rent og giver dig mulighed for at vælge, hvilket udseende dit gulv skal have.

Hvor ofte skal du overfladebehandle husets eller lejlighedens trægulv?

Hyppigheden af behandling bestemmes af gulvets benyttelse samt pleje, rengøring og vedligeholdelse. Trægulvet skal tit vaskes og støvsuges med pleje- og rengøringsmidler, der passer til gulvtypen – som udgangspunkt en gang om ugen. Læs mere herunder.

Hvilke ting bør du tage i betragtning, når du vælger gulvbehandling?

Når du skal vælge gulvbehandling til dit plankegulv, skal du tage hensyn til:

  • Hvor meget slid og brug der er på trægulvet, fodstykke, trappeopgange og andre steder. Trappeopgange slides eksempelvis hurtigere end plankegulve og parketgulve.
  • Hvilken træsort gulvet er udført i.
  • Hvilket patina du ønsker, at plankegulvet eller parketgulvet skal have.
  • Uanset hvilken overflade du vælger, må fabrikantens anvisninger følges minutiøst for at få et godt og uopslideligt resultat.

Lud og ludbehandling af gulve

Såfremt et gulv er nyafslebet, vil det vise sig som lyst og naturligt . For at fastholde det lyse og pæne patina, må der påføres en ludbehandling. Lud modarbejder træets naturlige gulning og kan tilrådes til alle lyse parket- eller plankegulve.

Ludden kan ikke stå alene som gulvbehandling, idet lud ikke beskytter gulvet. Derfor danner ludbehandling kun grundlag for lakering, sæbebehandling eller oliebehandling.

Fordele ved ludbehandling er, at trægulvet får det yndede gråhvidlige og lyse sandskurede look.

Rengøring udføres med hvid sæbe eller natur sæbe. Sæbespåner kan iøvrigt også anbefales.

Sæbebehandling af gulv med en tyktflydende gulvsæbe

Hvid du har et gammelt, rustikt og slidt massivt plankegulv, er sæbe og sæbebehandling en rigtig fin og brugbar overfladeløsning. Det danner en flot, naturlig overflade på et nyafslebet parket eller plankegulv. Sæben skaber en slidstærk og robust gulvflade, der er let at vedligeholde, pleje og rengøre. For det meste påføres der først en lud og ludbehandling, hvor efter træet mættes med sæben.

Sæbe og sæbebehandling har været benyttet som efterbehandling i mange hundrede år, og frembringer et naturligt skønt udseende. Det nødvendiggør dog ofte gulvvask, og er ikke så robust og holdbar som lak og olie.

Når gulvet er afslebet udføres en ludbehandling. Herefter mættes trægulvet med en tyktflydende gulvsæbe, herunder færdigblandede sæber (hvidsæbe – narursæbe) eller sæbespåner. Disse fås med og uden hvidpigment og kan anskaffes hos malerforretninger, supermarkeder og byggemarkeder.

Fordele: Et sæbebehandlet bræddegulv har især den fordel, at mærker og hakker i træet vil ’rejse’ sig endnu engang ved vask. Herefter bliver gulvoverfladen som nyt igen.

Gulvvask udføres med en gulvsæbe for at træet til enhver tid er sæbemættet. Et nyafslebet og nybehandlet gulv vaskes optil 5 gange med en ekstra fed sæbeblanding inden benyttelse. Daglig vedligeholdelse med almindelig tørmopning eller støvsugning. brug aldrig affedtende midler såsom sulfo.

Olie og Oliebehandling af trægulv med gulvolie

Vil du overfladebehandle dit gulv med olie, vil gulvsliberen benytte hærdende olie. Hærdende olie er blandet med en hærder, som får olien til at tørre hurtig op med en hård og holdbar overflade. Hærdende olie kan fås med og uden hvidpigmentering.

Gulvolie tilfører træet en dyb og flot overflade. Hvid olie giver træet det eftertragtede og smukke udseende, hvor naturolien giver en varm kulør.

Den hvidpigmenterede olie anvendes på ludbehandlede lyse gulve, hvis du ønsker at forstærke den hvide patina. Olie giver gulvet en smuk silkemat overflade, som er ret modstandsdygtig over for slid og smuds.

Gulvolien frembringer en meget slidstærk gulvoverflade, som er let at vedligeholde og opfriske på områder med meget slid, blandt andet ganglinjer og rundt om spisebordet. Tag en snak med din håndværker og gulvfirma eller os, så er du sikker på at få den rette oliebehandling til dit gulv.

Fordele ved gulvolie er, at ridser og hakker let kan fjernes ved fugt eller damp. Derved rejser træet sig, og ridserne forsvinder let og enkelt.

Rengøring udføres bedst med en gulvsæbe som er beregnet til oliebehandlede træsorter. Dette er en 3-i-én gulvsæbe som både vedligeholder, rengør og plejer ved hver gulvvask. Derfor er reoliering ikke påkrævet.

Lak og lakering af trægulv med boliglak

Lakering tilfører en slidstærk efterbehandling i blank, halvblank eller mat efter ønske. Lak er nem at pleje og rengøre, og kan vedligeholdes med ny gang gulvlak inden det gamle laklag slides igennem. Et lakeret gulv kan almindeligvis holde i flere år, inden det er nødvendigt at genlakere.

Hvor mange år et lakeret trægulv holder, afhænger af sliddet samt hvilken type lakbehandling der er brugt. Et lakeret gulv er ret modstandsdygtigt over for tilsmudsning og fugt , men vand og spildte væsker bør dog tørres væk. Indenfor de seneste år er der sket en stor udvikling indenfor lak. Alle gulvfirmaer bruger vandbaseret lak som er slidstærk, miljøvenlig og mat.

Fordelen ved lak er, at man får en meget slidstærk behandling, som er nem at vedligeholde, rengøre og pleje.

Rengøring foretages bedst med et ph-neutralt og universalt rengøringsmiddel, med en hårdt opvredet klud eller moppe og så lidt vand som overhovedet muligt.

Maling af trægulv med epoxymalling eller alkyd

De færreste vil male et nyafslebet eller nyt trægulv, da træets farve og naturlige spil dermed forsvinder. Til gamle, lakerede eller meget hærgede trægulve kan maling derimod være en smuk og praktisk løsning.

Til trægulve med almindelig benyttelse, som fx i soveværelset, kan du vælge en alkyd. Epoxy maling har større slidstyrke og tåler vandpåvirkning og er derfor bedre til som f.eks et køkken eller vådrum.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *