træsort

Træsort i eg, bøg, fyr, gran og mange flere er tilgængelige som trægulve. En rigtig smuk træsort er eg og egetræ, som med smukke åretegninger og strukturer er utrolig flot i træveddet. Især de markante åretegninger kendetegner denne hårde og meget slidstærk træsort. Udover eg er bøg også en hyppig gæst i danske boliger med parketgulve fra Junckers Fabrikker i Køge. Et traditionsrigt gulv der er lagt i mange almennyttige boliger som blev opført i den sidste 50 års periode. Fyr er den traditionelle træsort beregnet til trægulve. Den ses ofte i flere hundrede år gamle boliger som plankegulve eller bræddegulve. Fyr og fyrretræ benyttes også i fritidshuse, kolonihavehuse og andre steder hvor finishen måske ikke behøver at være super duper. De tykke plankegulve i fyr, gran eller eg er som regel meget tykke og massive, hvilket gør dem velegnet til gulvafslibning eller gulvafhøvling. Danske og Skandinaviske træsorter som er gode til trægulve:

Eg
Bøg
Ask
Fyr
Gran

Det er i hvert tilfælde disse 5 træsorter som er mest benyttet. Ved at besøge en gulvbutik eller et gulvgalleri kan du få gulvinfo. Fordele og ulemper ved den enkelte træsort.

Træsort og gulvafslibning

Vi har en tommelfingerregel indendfor gulvsliberbranchen der siger, at ‘Et godt forarbejde er det halve arbejde’. Det er ikke nok at leje en stor gulvslibemaskine, hvilket mange fejlagtigt tror. Det er nemlig vigtig at kunne afslibe hjørner, kanter og ikke kun den stor gulvslibemaskine. Til afslibning af kanter benyttes en såkaldt kantsliber, og til afslibning af hjørner anvendes en hjørnesliber. Disse 2 typer slibemaskiner er små håndholdte af slagsen, som let og elegant kan afslibe her. Endvidere kan kantafsliberen også afslibe på steder som normalt er utilgængelige. Det kan være inde i et skab, i et meget lille rum, undersokler eller ved radiatorgennemføringer. Man kan måske undre sig over, at det er muligt at afslibe kanter uden at ridse paneler eller lave andre former for skade. Men det er muligt, idet der benyttes en håndholdt slibemaskine hvor der kan afslibes helt præcist. Men det kræver også ekspertise og erfaring at kunne afslibe korrekt med de små maskiner. Det er nødvendigt at have øje for strukturen i træet og gulvets forløb.

Bestem din træsort her

Hvilken træsort har dit trægulv? I mange tilfælde kan det være en god viden at have hvilken træsort som boligens trægulv er lavet af. Dette ikke blot for nysgerrigheds skylde, man det kan være godt at vide ved indkøb af et tilsvarende type gulv til andre rum i boligen eller ved en gulvafslibning, gulvafhøvling eller gulvbehandling. Uanset hvilken træsort det er kan trægulve opfriskes med en gulvafslibning, gulvafhøvling og gulvbehandling. Vi har i mange udført denne form for gulvbehandlindling hvor et trægulv afslibes og efterbehandles efter kundens ønske. Her er det muligt med olie, lak, lud, sæbe eller noget andet, alt afhængig af gulvdrømme, gulvønsker og ganske almindelige behov for rengøring og slidstyrke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *